De Italiaanse taal is schitterend. De basis van de taal is op zich niet moeilijk om te leren. Veel woorden lijken op woorden uit het Engels en Frans (allemaal met als basis het Latijn) en de uitspraak is relatief simpel (je spreekt gewoon alle letters altijd uit). Er zijn nog veel meer redenen te bedenken om Italiaans te willen leren spreken en iedereen heeft zo zijn/haar eigen redenen. Ik (Willemijn) geeft Italiaanse conversatieles online, vanuit Italie. Mijn idee over het leren van een nieuwe taal is dat iedereen die zijn/haar moedertaal spreekt, ook een andere taal kan leren. Niet altijd gaat dat even makkelijk, maar taal is deel van ons mensen en met de juiste aanpak kan iedereen het uiteindelijk goed leren.

Intuïtief Italiaans leren

Italiaans leren zonder grammaticaEen taal, en dus ook het Italiaans, wordt bijna altijd onderwezen door middel van grammatica, terwijl dat het leerproces, volgens mij, niet makkelijker maakt. Veel mensen kennen de regels, maar kunnen nog altijd de taal niet goed spreken. Als je via de grammatica Italiaans leert, dan zit dat het spreken in de weg omdat je voortdurend aan alle regels moet denken. Sommige mensen hebben hier weinig moeite mee, maar veel mensen lukt dat niet.

 

Tips om Italiaans te leren

Mijn hoofdtip is om de taal zoveel mogelijk op je gevoel te leren, door het te doen, veel te herhalen en door verder op een prettige manier met de taal bezig te zijn. Welke manier dat dan ook is. Als jij je vermaakt terwijl je met het Italiaans bezig bent, dan is het goed. Een aantal manieren om ontspannen met het Italiaans bezig te zijn:

Luister naar Italiaanse muziek

Luister naar Italianse liedjesLuister naar Italiaanse muziek en als je een liedje mooi vindt probeer dan de tekst te begrijpen. Dat is voor beginners uiteraard enorm moeilijk, maar toch kun je op deze manier wat woorden alvast oppikken en je eigen maken. Je kunt bijna alle teksten van liedjes online vinden. Zoek bijvoorbeeld op 'testo' gevolgd door de naam van het liedje en de zanger en je krijgt direct de songtekst. Liedjes zijn vaak lastig te begrijpen omdat er allerlei dichterlijke vrijheden in worden gebruikt en symboliek die je in de normale spreektaal niet zo snel gebruikt. Echter je krijgt een goed gevoel voor de uitspraak en klanken van de Italiaanse taal.

 

Bekijk Italiaanse films en series

Kijk Italiaanse filmsJe kunt een Italiaanse film in stukken delen en een stukje eerst met Nederlandse ondertitels kijken, daarna datzelfde stukje met Italiaanse ondertitels bekijken en tot slot zonder ondertitels.
Probeer af en toe een zin die je leuk vindt hardop na te zeggen, of op te schrijven. Dat helpt om de woorden te oefenen en die zin je eigen te maken.

 

Bekijk Italiaanse youtube filmpjes

Kijk naar Italiaanse youtube filmpjesJe kunt op internet veel Italiaanse filmpjes vinden over hobby's of welk onderwerp je maar wil. Zet de taal in jouw zoekmachine op Italiaans en je krijgt hele andere resultaten!. Op youtube kun je vaak ondertitels laten aanmaken, deze zijn niet perfect maar wel zo goed dat je bijna alles dat wordt gezegd eronder te zien krijgt. Je kunt onderin de youtube balk ondertitels laten genereren door op het vierkante symbooltje te klikken waarin onderin twee doorgebroken lijnen staan.

 

Luister naar Italiaanse Podcasts en videokanalen

Luister naar Italiaanse podcastsEr zijn verder veel podcasts en videokanalen voor mensen die Italiaans willen leren, er zijn ook goede apps (vaak wel vanuit het Engels).
Zoek op internet naar een Italiaanse podcast of ook rechtstreeks in een podcast app. Er is ruime keuze en je kunt de meeste podcasts een tijdje gratis proberen (sommige zijn altijd gratis). Zo ook met videokanalen. Zoek in het Engels en je krijgt ruime keus! 

 

Hoe meer je met het Italiaans bezig bent, hoe beter

Om met het Italiaans bezig te zijn hoef je echt geen rijtjes te leren. Je kunt heel goed naar iets luisteren of ergens naar kijken en proberen woorden op te pikken. Als je dat herhaalt, blijft het op een bepaald moment vanzelf hangen. Wellicht vraag je je dan wel op een gegeven moment af waarom je iets de ene keer zo zegt en de andere keer anders en om dat te begrijpen komt er wat grammatica bij kijken. Dit proces betekent dat je eerst het Italiaans leert aanvoelen en daarna eventueel de grammatica nodig hebt om de taal ook rationeel te kunnen begrijpen.

Hou het in het begin simpel

Als je zelf iets in het Italiaans wil zeggen maar je beheerst de taal nog niet goed, dan moet je jezelf aanleren om eerst dat wat je wil zeggen zo eenvoudig mogelijk te maken in je hoofd. Zeg iets alsof je tegen een klein kind praat. Maak het jezelf makkelijk, maak korte zinnen en probeer niet teveel details te willen zeggen totdat je dat wel kunt. Op die manier leer je de basis sneller want je concentreert je op de hoofdzaken. Dit lijkt een eenvoudige tip, maar ik zie in de praktijk dat veel mensen deze stap lastig vinden. Details weglaten, uitdrukkingen weglaten en korte zinnen maken is voor veel studenten Italiaans op zich al een goede oefening in het Nederlands. 

Wel of niet vertalen?

Er wordt vaak beweerd dat je geen zinnen vanuit het Nederlands naar het Italiaans moet vertalen om de taal goed te leren. Dat klinkt heel logisch, maar het is onmogelijk toe te passen bij volwassenen. Als je iets in het Italiaans wil zeggen bedenk je dat uiteraard in het Nederlands of Engels en dat ga je vervolgens vertalen. Hier kun je, zeker in het begin, niet omheen. Vandaar mijn tip om dat wat je in het Nederlands bedenkt, eenvoudig te houden. 

Wil je Italiaans leren spreken dan moet je er vooral veel mee bezig zijn, dus oefenen, herhalen en luisteren en lezen. Taal zit in ons en het is de kunst om daar gebruik van te maken, zodat je intuïtief Italiaans leert spreken (met veel fouten in het begin, maar dat is niet erg). Hou het zo simpel mogelijk (vooral in het begin) en je ziet al snel dat je vooruitgang boekt.

Waarom deze website over Italiaans leren

WAAROM DEZE WEBSITE?

Deze website geeft veel voorbeelden van de fouten in het Italiaans die vaak door Nederlanders en Belgen worden gemaakt die Italiaans leren. Het is geen website met grammatica, maar vooral met voorbeelden. 

Ik geef al jaren online Italiaanse conversatieles, meestal één op één, maar ook in kleine groepjes. In die jaren heb ik dezelfde kleine problemen en verwarringen steeds voorbij zien komen en het leek mij nuttig deze Italiaanse taal problemen op een rij te zetten. Beetje bij beetje komen er meer artikelen bij en breid ik bestaande artikelen uit met meer voorbeelden. Ik hoop van harte dat het studenten Italiaans kan helpen om de taal makkelijker te leren.

Voor mijn online Italiaanse conversatielessen is deze website uiteraard ook een manier om gevonden te worden. Zoek je dus naar een leraar Italiaans die echt persoonlijke hulp geeft bij het Italiaans leren spreken, neem contact op

Ik ben ook begonnen met het aanbieden van een online taalcafé Italiaans, dat is een online groepje om Italiaans mee te praten onder mijn begeleiding.